Доживети стоту

Како живе мештани села Дреновци на јужној падини планине Повлен? Како се боре са самоћом у поодмаклим годинама и зашто је све мање ђака у селима општине Косјерић. Наши саговорници биће Радмила и Љубисав Ђуровић из Дреноваца.

Чућемо и Драгу Тешовић (84)  која се из засеока Радановци, пре шест година, преселила код  код ћерке Радмиле и зета Љубисава у Дреновце. То је једно од ретких  домаћинстава са четири генерације, у засеоку  Ђуровића у које смо стигли у организацији Удружења "Amity - снага пријатељства". Бака Драга је последњих неколико година, због болести, у постељи и са сетом говори о данима када је на селу било много више деце и људи.

Да ли целоживотно учење може да унапреди комуникацију људи трећег доба са заједницом у којој живе? У томе им помажу учесници Пројекта  "Банка мотива" и "С мотивом на пут" у којима вредне руке плетиља оживљавају старе занате. А о њиховим вештинама ће говорити Весна Русић директорка Организације "Re Crafts cluster".  

Сетићемо се и дана када нам је у госте долазила певачка звезда Мирослава Мира Васиљевић. Иако се недавно преселила у вечност, својим гласом је оставила неизбрисив траг у изворној народној музици широм Балкана. Снимила је на стотине албума народних песама  с најпознатијим композиторима из бивше Југославије. Основала је певачку групу "Ђердан" и до краја живота остала верна матичној кући - ПГП РТС-у.

У рубрици за културу, Светлана Младеновић ће представити роман Јовице Тишме "Бода"  у којем је описан живот глумца Слободана Боде Нинковића. Чућемо како је главни јунак књиге проводио дечачке дане у Смедереву крај Дунава.  

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Први програм, 9:05.

Насловна страница (Фото/М. Стојадиновић)
број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ осaмнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]