Новости дана

На данашњи дан, пре 20 година, у 19 сати и 45 минута почели су ваздушни напади НАТО снага на тадашњу Савезну републику Југославију. Процењује се да је за 78 дана бомбардовања погинуло око 2.500 цивила, 750 војника и полицајаца, 6.000 цивила је рањено, а штета процењена је на више десетина милијарди долара. Одлука о бомбардовању донета је без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана. Разлог за напад су били, како је образложено, неуспешни преговори у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу Косова и Метохије. Председник савезне Владе СР Југославије Момир Булатовић изјавио је да се руководство земље до последњег тренутка надало да неће доћи до бомбардовања.

Момир Булатовић је, гостујући у специјалној емисији "Седмица" Радио Београда 1, рекао да је до бомбардовања дошло зато што је НАТО, обележавајући 50 година, тражио смисао постојања.

„Прва мета смо били ми и зато су нам у Рамбујеу постављали немогуће услове," истакао је Булатовић. "У Рамбујеу нам је понуђен политички споразум који је наша делегација прихватила, а албанска није, али је тај папир одмах повучен после тога па је донесен документ који је написала Медлин Олбрајт у коме ако га прихватите доћи ћете до тога да вас НАТО окупира, а ако га не прихватите онда ће вас НАТО напасти са намером да вас окупира", објаснио је Булатовић. Папир у Рамбујеу се није односио на Косово и Метохију и на положаје Албанаца, него се односио на комплетно стављање потпуне инфраструктуре СР Југославије под команду НАТО-а, додао је тадашњи председник Владе СРЈ.

Полагањем венаца, паљењем свећа и минутом ћутања, обележен је Дан сећања на жртве НАТО агресије и одата пошта радницима ЕР-ТЕ-ЕС-а који су погинули на радном месту у бомбардовању 99-те године. Венце на споменик "Зашто?" у Ташмајданском парку положиле су породице погинулих радника, представници министрства културе и информисања, града Београда и генерални директор РТС-а Драган Бујошевић. Мирослав Медић, брат погинулог Синише Медића, рекао је да породице пуних 20 година траже одговор на питање зашто је 16 људи морало да погине и зашто их нико није заштитио. Додао је да су породице страдалих радника РТС-а добиле обећање да ће на месту разрушеног дела зграде бити Меморијални комплекс и у оквиру њега меморијална соба посвећена погинулима.

Државна церемонија обележавања 20. годишњице од почетка НАТО агресије биће одржана вечерас у Нишу. Присуствоваће председник, премијерка, министри, представници војске, цркве и дипломатског кора, као и бројни грађани. Пренос академије из Ниша можете пратити на нашем програму од 19 часова и 45 минута.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Марица Сердар.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]