Спортски споменар

Гост 349. емисије је рукометаш и рукометни судија Петар Пупић. Kао младић био је свестран спортиста. Био је успешан кошаркаш, играо тенис и стони тенис. Великим рукометом је почео да се бави првих година после Другог светског рата, а био један од пионира, такозваног „малог рукомета“ каквог га данас познајемо.

Средином педесетих је постао рукометни судија, а шездесетих већ био један од најбољих арбитара света. Судио је на мушком Светском првенству у Чехословачкој 1964. и на планетарном шампионату рукометашица годину дана касније у Источној Немачкој.

После завршетка судијске каријере, био је је успешан рукометни радник, а као председник Рукометном савеза Југославије потписник оснивачког акта Европске рукометне федерације.

У емисији ће између осталог говорити: о почецима бављења великим рукометом у Панчеву. Да ли је на њега било притисака да суди утакмицу мимо правила и свог судијског убеђења? Шта се догађало у свлачионици југословенске репрезентације током полувремена полуфиналне утакмице Светског првенства у Чехословачкој 1990? О својим заслугама да генерација Дејана Перића, Недељка Јовановића, Ненада Перуичића... почетком 90-их добије шансу да као веома млади играју у А репрезентацији. Да ли је у рукометном свету крајем 80-их било наговештаја да ће доћи до распада некадашње Југославије?

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд Први Програм од 16 до 17 часова.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Спортски споменар Спортски споменар

Аутор:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]