Новости дана

Председник Александар Вучић у разговору са шпанским министром спољних послова Хосепом Борелом истакао је да је Приштина доношењем платформе показала да је против дијалога, као и да се не зна шта ће бити њени следећи потези. Поручио је да ће Србија остати привржена миру и стабилности у региону. Председник је захвалио Шпанији на подршци коју пружа Србији у евроинтеграцијама, као на и принципијелном ставу о непризнавању независности Косова. Министар Борел је рекао да је Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног решења у оквиру Бриселског дијалога.

Изјаве Федерике Могерини да ће Савет безбедности УН морати да верификује договор Београда и Приштине не значи да ће доћи до промене формата преговора, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Он је додао да иначе преговора нема, а да Приштина своју платформу може да "окачи у ходнику парламента као зидне новине или интерно обавештење". Дачић је, у разговору са шпанским министром спољних послова Хосепом Борелом, захвалио Шпанији на снажној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као питању од највећег националног интереса Србије и истакао да наша земља пружа чврсту подршку територијалном интегритету Шпаније.

Русија је усвојила документ поводом предстојеће 20-те годишњице НАТО агресије против тадашње Савезне Републике Југославије, у којем се истиче да је та операција претворила Алијансу у главну опасност за безбедност у свету. Како се наводи у документу који је усвојио Горњи дом руског парламента, та војна операција одразила се негативно на развој узајамних односа и поверења европских држава, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији. Руски сенатори подсећају да је НАТО користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је узроковало многобројне жртве међу цивилима.

Британски парламент поново је убедљивом већином одбацио споразум о Брегзиту, који је премијерка Тереза Меј постигла са Европском унијом. Посланици ће данас гласати да ли желе да 29-тог марта Европску унију напусте без икаквог споразума, а пошто се процењује да ће и то бити одбачено, сутра би требало да уследи гласање о продужењу преговора о Брегзиту. Главни заговорник референдума о Брегзиту Најџел Фараж сматра да би излазак Британије из Уније могао да буде одложен за годину дана. Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је да влада мора да прихвати да њихов споразум нема подршку парламента и позвао на ванредне изборе.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]