Новости дана

Данас 17. пут заседа Међувладин комитет за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Руске Федерације. Разговара се о потенцијалима за сарадњу у енергетици, индустрији, транспорту, инфраструктури, иновацијама и образовању. Трговинска размена у прошлој години премашила је три милијарде долара. Са потпредседником руске Владе Јуријем Борисовом разговарали су председник Србије Александар Вучић и шеф  дипломатије Ивица Дачић.

У северној Косовској Митровици одржава се протест Срба због тога што су привремене приштинске власти усвојиле и ставиле на снагу Статут предузећа Трепча, као и због најаве регистрације тог предузећа у Приштини, што сматрају још једном од мера које за циљ имају да протерају Србе из покрајине. Срби су незадовољни уведеном таксом и иницијативом за уједињење северне и јужне Косовске Митровице. Побуниће се и против инцидената и напада на њих, од којих је последњи обарање и разбијање крста са споменика киднапованим и убијеним Србима из општине Ораховац у Великој Хочи, те уклањање јарбола са заставом Србије.

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је да је Србија прва земља ван Европске уније која је увела индекс родне равноправности и једна од најуспешнијих када је реч о укључености жена у политички живот. На медјународној конференцији "За повезану Европу: Родна равноправност и права жена" Фабрици је навео како је на европском нивоу запосленост жена нешто изнад 60 одсто, а  мушкараца изнад 71 одсто. Он је нагласио да се мора радити на економској независности жена, смањењу разлике у зарадама и спречавању родног насиља.

У Термоелектрани "Никола Тесла А" обележено је 49 година од почетка рада њеног првог производног блока. Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да, после скоро пола века, ТЕНТ не само да је сачуван већ ће два најстарија блока, А1 и А2, ускоро бити и модернизовани.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]