Којекуда

Шалинац је насеље у општини Смедерево, на десетак километара источно од самог града, у плодоносној равници Годоминског поља, насталог – како се каже – наплавинама Велике Мораве, у подручју њеног ушћа у Дунав. А ми вас данас водимо у Шалиначки луг, споменик природе и јединствено станиште горостасних, столетних храстова-лужњака.

Сада их има више од двеста. Стари су 200 до 300 година. Високи - до 18 метара; обим дебла је већи од 4 метра, а пречник крошње је скоро 16. Таквих шума ретко где још има, иако нека нису биле никаква реткост у поплавним подручјима око Мораве и Дунава.

Можда би и овај луг нестао да није било групице пријатеља коју је окупио Дејан Радовановић, археолог, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, али и председник Удружења за неговање природне и културне баштине „Храст", које је основано да би се спасли преостали горостаси у Шалиначком лугу и да би добили подмаладак - храстиће, који че у нове векове да пренесу стару причу о величанствености природе.

На шетњу по лугу, причом, позивају вас Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Фотографије преузете са: www.svevlad.org.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар
Којекуда Којекуда

Аутор:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]