Недељом за село

Следеће недеље требало би да буде познато на који начин ће држава субвенционисати гориво за пољопривреду. Надлежни министар  Бранислав Недимовић открива да је идеја да буде субвенционисано 60 литара дизела по хектару, али не износи друге детаље. Пољопривредници кажу да је свака помоћ државе добродошла и да би било важно да им регресирано гориво буде доступно у предстојећој пролећној сетви. 

Национална референтна лабораторија, која ради пуним капацитетом, два пута месечно бесплатно проверава квалитет млека код свих произвођача, а одлучује и ко је у праву у случају спора између произвођача и откупљивача. У Министарству пољопривреде најављују да ће се до краја године прећи на нови систем исплате премија, чија ће висина зависити од квалитета млека.

Новим Правилником о производњи и промету јаја предвиђено је строже обележавање и класификација јаја, као и нови услови који се односе на величину, изглед, паковање и начин држања и исхране кока носиља. Произвођачи имају рок до 1. јула да се прилагоде новом Правилнику.

Српски повртари у технолошком смислу ни по чему не заостају за колегама из окружења, али због већих трошкова и малих субвенција зарађују знатно мање, закључак је саветовања повртара у Новом Саду.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]