Новости дана

Србија ће до краја ове године у потпуности укинути Закон о привременом смањењу пензија, а током јуна ће склопити нови аранжман са Међународним монетарним фондом који ће важити до јануара 2021. године, најавио је министар финансија Синиша Мали после разговора са делегацијом фонда.

Председник Александар Вучић позвао је званични Берлин да пре доношења одлуке о Србији саслушају и оно што Србија мисли и жели иако је коначна одлука на њима. Вучић је, на церемонији стављања временске капсуле у темеље нове зграде амбасаде Немачке у Београду, истакао да Србија жели да буде чланица Евроспке уније, али и да исто тако жели да покаже одлучност у мењању себе и сопствених навика и односа према будућности, што је, истакао је, кључно. Изасланик немачког министарства иностраних послова за југоисточну Европу Кристијан Хелбах поручио је да Немачка јасно стоји иза става да Србија и земље региона постану чланице Европске уније.

Односи Србије и Мађарске су тренутно на највишем нивоу у историји, захваљујући  посвећености и отворености владе премијера Виктора Орбана за сарадњу, поручио је председник Александар Вучић у разговору са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом. Вучић је захвалио на снажној подршци Мађарске евроинтеграцијама Србије.  Вучић и Сијарто су размотрили планове о заједничким инфраструктурним и енерегетским  пројектима, као и питање мигранстске кризе.  Са гостом из Мађарске, разговарао је и шеф дипломатије Ивица Дачић.  Дачић се претходно састао и са шефом пољске дипломатије Јазеком Чепутовичем, којем је пренео захвалност на пружању подршке нашој земље.

Тек договорени споразуми о новом имену Македоније, измедју премијера, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, који још није озваничен, примљен је са незадовољством у делу јавости обеју земаља, а македонски председник Ђорђе Иванов је након само два минута напустио састанак на којем су премијер и шеф дипломатије требало да га обавесте о садржини тог споразума.
Иванов ће се данас, најављено је из његовог кабинета, обратити јавности.


Селектор фудбалске репрезентације Шпаније Хулен Лопетеги смењен је пре почетка Светског првенства у Русији, јер се договорио да преузме Реал Мадрид у току обавеза са националним тимом. На ванредној конференцији за медије у Краснодару, бази Шпанаца у Русији, одлучено је да Лопетеги добије отказ и то само два дана пре дуела са Португалијом на Мундијалу.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредник вести Марица Сердар.

 

број коментара 0 пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]