Моја књига

Љиљана Зечев, археолог, која ради као библиотекар у Фонду уметности Библиотеке града Београда, говори о томе како је открила књигу ''Мика Алас - белешке о животу великог математичара Михаила Петровића'', коју су написали Милутин Миланковић и Јеленко Михаиловић. Наша саговорница прича како је као читалац доживела ово дело, и о томе шта јој оно значи.

Ова књига представља изузетно лепо написану биографију нашег чувеног научника Михаила Петровића Аласа (1868-1943). У књизи је Мика Алас представљен не само као научник, светски признат математичар, него и као човек изузетног живог и немирног духа. ''Миран, тих, скроман, човечански једноставан, надчовечански обдарен, Петровић је био један од највећих синова наше земље'' - ово је једна од реченица којима се Миланковић опростио од Мике Аласа, а коју можемо да прочитамо и у овом делу.

Мика Алас је кроз низ занимљивих прича и анегдота у књизи представљен као човек који је страсно волео риболов, путовања, музику, дружење са људима... Посебну вредност књиге чини то што су о њему писала два човека који су му лично били блиски, а који су и сами су били врло продуховљени људи.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]