Таласање - Шетња

У „Шетњи“ данас упознајемо Србију. Пут нас води до Природњачког центра у Свилајнцу и Ресавске пећине.

Природњачки центар у Свилајнцу представља спој науке, образовања и забаве на једном месту и то га чини јединственим у овом делу Европе. Отворен је 29. јуна 2015. године. Геолог Никола Ђурић открива да се у Центру може видети више тематских изложби из области природних наука, које се баве настанком живота на Земљи, као и поставка диносауруса.

Ресавска пећина се налази у источној Србији, на 20 километара од Деспотовца, у кречњачком брду Бабина Глава, на ободу крашког поља Дивљаковац. Спада међу највеће и најлепше пећине у Србији. За њу су знали само чобани који су се ту склањали од невремена са стадима оваца. Један од чобана је открива 1962. године са свилајначким планинарима.

Детаљно су је испитивали новосадски спелеолози, на челу са др Јованом Петровићем. Радови на уређењу пећине су трајали 10 година, тако да је званично отворена за посетиоце 22. априла 1972. године. Представља једну од најстарије испитаних пећина. А стара је око 80 милиона година. О Ресавској пећини разговарали смо са водичем Игором Ристићем.

Аутор и водитељ: Тања Зељковић

Извор слике са насловне стране:  commons.wikimedia.org, аутор Dungodung

број коментара 0 Пошаљи коментар
Таласање Таласање

Аутор:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење, анализа актуелних дешавања, вести из земље и света, најбољи водитељи и музика. [ детаљније ]