Код два бела голуба

''Основне вредности у есејистичком и песничком делу Драгана Стојановића су учествовање у лепоти света и поверење у моћ љубави – оне су носећи стубови на којима почива човекова срећа. Усмереност ка њиховој афирмацији одлика је и његовог прозног дела...'' Овако о Драгану Стојановићу говори Катарина Рорингер Вешовић у књизи ''Земаљско и свето у љубави'', која представља обухватну студију о књижевном и научном стваралаштву Драгана Стојановића.

Драган Стојановић је књижевник, песник и прозаиста. Уједно је и есејиста, суптилни тумач многих књижевних и сликарских дела. Такође је преводилац, антологичар и приређивач књига. Поред овога, Драган Стојановић радио је више година као редовни професор на одсеку за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду.

Вечерашња емисија даје скицу за портрет овог свестраног ствараоца. Говорићемо о делу Драгана Стојановића, а слушаћемо и његова размишљања о књижевности, уметности и стваралаштву. 

Драган Стојановић ће говорити о свом песничком и прозном стваралаштву, о својим огледима и студијама, о односу сликарства и књижевности, као и о свом искуству предавача књижевности. Што се значајних писаца тиче, наш саговорник ће за ову прилику издвојити нека дела Иве Андрића, Томаса Мана, Достојевског, дело Јарослава Хашека ''Добри војник Швејк'' и друга.

Аутор емисије: Војислав Карановић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 09. мај 2018, 18:53) - Zdravković Zdravko arhitekta [нерегистровани]

Skoro nisam čitao misaonije knjige naše književnosti

Pročitao sam skoro sva Vaša prozna dela osim knjige "Benzin" koju ne moghu da nadjem.
Zajedno sa Sofrom/Miškom, Sofronijevićem nalazimo se u poslednje vreme često u restoranu u Topčideru i raspravljamo o Vašim knjigama. Dao sam Mišku čak i neka pitanja za Vas. Komentar romana i moje utiske o knjigama "Dvojež" i "Zločin i kazna", Miško će Vam verovatno proslediti prilikom sastanka koji ste nagovestili da će te imati sa njim. U tih 4-5 stranica ima i komentara koji nisu obuhvaćeni ili analizirani u knjizi Katarine Vešović, jer u krajnjem slučaju ona je ipak žena da bi sve to obuhvatila. U vašim delima provejava svetska književnost, ma da je to neprimetnije nego kod Mana. U svakom slučaju Vaše delo je ne dovoljno poznato, ali ga ja svrstavam u vrh srpske posleratne književnosti.
Najlepši pozdrav arh Zdravko Zdravković

Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]