Новинарење

Односи Турске и Грчке, историјских ривала, после краћег затишја, поново су у средишту пажње. Турски премијер Бинали Јилдирим упозорио је Грчку да се уздржи од "провокација" после подизања грчке заставе на спорном острву на Егејском мору код турске обале. Турски премијер је рекао да је инцидент сличан оном из 1996. године када су два чланице НАТО заратила око ненасељених острваца Имија - Кардак на Турском - за које и Турска и Грчка тврде да полажу право. Колико су грчко-турске чарке опасне? Шта се дешава између две државе, које су важни НАТО савезници у југоисточном крилу Алијансе? Из Атине јавља наш стални дописник Мајда Шимунец.

Европска унија позвала је извршног директора Фејсбука Марка Закерберга да сведочи пред Европским парламентом о скандалу у вези са безбедношћу података милиона корисника те мреже. Фејсбук је признао да би преко 2 и по милиона људи у Европи могли бити жртве неовлашћеног дељења података у које је била укључена фирма за консултантске услуге у политици "Кембриџ аналитика". Закерберг је већ сведочио у америчком Конгресу и том приликом признао одговорност, али и то да не може да гарантује да неће бити мешања у изборе широм света. Колика је данас граница између личног живота и присупа интеренту? Ако олако дајемо своје личне податке, зашто нас онда чуди њихова злоупотреба? Како се гласање на изборима у Сједињеним Америчким Државама или референдум о Брегзиту доводи у везу с Фејсбуком? О томе разговарамо с професором међународног права и глобалних студија у Бечу Анисом Бајрактаревићем, аутором књиге "Постоји ли живот након Фејсбука, Геополитика технологије".

"Новинарење" припрема и води Невена Костадиновић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новинарење Новинарење

Аутор:
Спољнополитичка редакција Радио Београда 1

Емисија Новинарење даје кратак преглед најважнијих тема у водећим светским, регионалним и српским листовима, радио и ТВ кућама, као и интернет порталима. [ детаљније ]