Музика вива

Представићемо остварења за гудачки квартет америчке ауторке Керолајн Шо у извођењу Атака квартета и то остварења: „Интермецо”, „Основе и изгледи” и „Риторнело”. Ова дела се налазе на албуму „Orange” који су објавиле дискографске куће New Amsterdam / Nonesuch Records у априлу протекле 2019. године.

Шоова описује звучни свет оформљен у сардњи са Атака квартетом као башту коју заједно негују. У земљи овог акустичног врта налазе се остаци старих мајстора и старих слојева музике на којој расту нове и раскошне биљке. Тако се у композицијама које ћете чути назиру одјеци Хајдна, Моцарта, Равела, Баха, Монвердија и Де Преа - над којима се развијају нови, савремени музички слојеви. „Боје су живе и познате", каже Керолајн Шо, а потом додаје „албум је прослава једноставне, непосредне, неукрашене лепоте природних, свакодневних, познатих ствари".


Керлајн Шо је добитница Пулицерове награде за музику за своје дело Партита које написала за вокални ансамбл Roomfull of Teeth чији је члан. Она је до сада сарађивала са великим бројем врло разноликих музичара од хип-хоп звезде Кањеа Веста, преко оперске диве Рене Флеминг, до квартета Довер и ансамбла Бруклин Рајдер. У својим делима она спаја свет попа и класичне музике, на задивљујући, особен и врло зрео начин. Другим речима ова млада ауторка негује комуникативан, непосредан израз: мелодичан, лирски, интиман, а истовремено и окренут историји музике као непресушном извору инспирације.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар