Музика света – Квартет Cimbalom Brothers

Албум Братство мађарског квартета Cimbalom Brothers који је продукцијска кућа Фоно објавила 2018. године.

Квартет Cimbalom Brothers настао је на иницијативу Јена Листеша и Балаша Унгера, двојице врсних цимбалиста, који воде порекло из породица у којима још од давнина постоји традиција музицирања на овом инструменту. Јено Листеш је у раном детињству показао интересовање за цимбало, а прве поуке је добио од свог оца и деде када је имао само четири године. Још пре завршених студија класичног цимбала на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти, 2006. године је постао члан ансамбла Робија Лакатоша, да би по окончању студија основао свој трио и назвао га Јено Листеш Цимбало Пројекат. Поред ангажмана са квартетом Cimbalom Brothers, Јено Листеш наступа и као солиста са светским симфонијским оркестрима, а између осталих, издвајају се његови концерти у њујоршком Карнеги холу, бечком Музикферајну и дворани Консертхебау у Амстердаму.

Балаш Унгер - „Чак Бери на цимбалу" по речима критичара - наступа и у оквиру састава Cimbaliband. Његов брат - Грего Унгер, трећи члан квартета Cimbalom Brothers, музицира на гитари, али и кобзи и тамбури, доприносећи стварању што аутентичнијег звука традиционалне музике. Четврти члан квартета је брат Јена Листеша - Ласло Листеш који свира контрабас.

Албум Братство садржи дванаест нумера кроз које су ови уметници представили своје аранжмане традиционалне музике Мађарске у фузији са ромском музиком, џезом и уз присутне елементе народне музике Балкана. Посебна пажња усмерена је на истицање специфичности звука цимбала, као и начина свирања на њему.

Иначе, цимбало је један од важних представника групе кордофоних инструмената и води порекло од средњовековног псалтеријума код којег су жице ударане малим дрвеним палицама. Међутим, за разлику од њега, цимбало је знатно већих димензија. Трапезног је облика, има сопствене ноге на којима стоји, док жице обухватају широки тонски обим од пет октава, фиксирану интонацију која омогућава технику сливања звука као код харфе и извођење богато разложених акорада. Цимбало је са подручја Блиског истока доспело у Шпанију у 12. веку, а потом у Западну и Средњу Европу. Посредством Турака, донесено је у мађарске и словачке крајеве, а потом и у северне делове Србије, где се посебно везује за ромске саставе, поставши носилац локалног музичког колорита.

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић


 

број коментара 0 Пошаљи коментар