Нова дискографија – „Албум године” у избору магазина Грамофон

Овај угледни магазин за најбоље издање у 2019. години прогласио је албум на којем француски пијаниста Бертран Шамају изводи клавирске концерте Камија Сен Санса. На овом албуму, који је у септембру 2018. године објавила дискографска кућа Ерато, Шамајуа прати Национални оркестар Француског радија под управом Емануела Кривина.

Камиј Сен Санс је био први велики француски композитор који се озбиљније посветио компоновању клавирских концерата. Између 1858. и 1886. написао је пет дела у овом жанру, од којих се једино Други редовно појављује на концертним репертоарима широм света. Прошле године, појавила су се, готово истовремено, два издања са Сен Сансовим концертима - албум француског пијанисте Бертрана Шамајуа са Другим и Петим, као и диск канадског пијанисте Луја Лортија са Првим, Другим и Четвртим концертом овог аутора.

Критика је одмах предност дала Шамајуовим интерпретацијама, које су оцењене као „шармантне и свеже". Поред ових концерата, Шамају је на албуму извео и комаде који ће обрадовати све љубитеље клавирске музике овог аутора: Мазурку, Алегро Апасионато, Ноншалантни валцер, те Четири етиде, за које је критичар магазина Грамофон изјавио да је „најблиставије извођење које је чуо од снимка Алфреда Кортоа из 1931. године".

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар