Теоријски профили

Интервју са Зигмунтом Бауманом: Од модерног пројекта до флуидног света

У емисији ТЕОРИЈСКИ ПРОФИЛИ, у понедељак, 30. децембра, можете слушати интервју који је под називом „Од модерног пројекта до флуидног света” са чувеним пољским социологом Зигмунтом Бауманом водио Симон Табе у Лидсу, 2015. године.

Зигмунт Бауман (1925–2017) у разговору описује важне делове свог животног и интелектуалног пута, од својих година на Варшавском универзитету, преко изгнанства из Пољске до коначног доласка у Енглеску. Бауман објашњава како је статус придошлице, човека који је „дошао са стране", утицао на његове социолошке ставове и теорију. Он разматра неке од својих средишњих мисаоних поставки, главне изворе своје критичке инспирације, одговара на питање ко се данас може сматрати интелектуалцем... Посебно су занимљива његова становишта о појединим актуелним феноменима савременог друштва, као што су успон популизма у Европи, тероризам и веза између политике и недостатка сигурности.

Текст разговора је с енглеског превео Александар Б. Недељковић, а интерпретирали су га Дејан Ђуровић и Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. јан 2020, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

molba

Da li postoji mogucnost da ovaj intervju postavite na vas sajt, za sve one koji nisu bili u prilici da slusaju uzivo?