Директан пренос из Коларчеве задужбине – Млади и успешни

На новом концерту из циклуса „Премијере”, Симфонијски оркестар РТС представља два победника конкурса „Млади и успешни” Музичке продукције РТС – виолинисту Луку Фаулизија и контрабасисту Душана Костића. Диригује Оливера Секулић Барац.

Концерт ће отворити композиција Де Рерум Натура Југа Марковића која је одабрана на Конкурсу за композиторе Музичке продукције РТС. Дело је инспирисано истоименим списом римског писца Лукреција (99-55 п.н.е.). „У мојој музици, ја не покушавам да музички 'осликам' Лукрецијев текст нити да га невербално представим слушатељу. За мене он представља интимну полазну тачку и генератор музичких идеја", рекао је о свом остварењу Марковић.

Виолиниста Лука Фаулизи наступиће као солиста у једном од најпознатијих дела из опуса Ернеста Шосона – Поеми опус 25 писаној по наруџбини чувеног виолинисте и композитора Ежена Исаја. Такође, у извођењу овог уметника слушаћемо и Концертну фантазију на тему из опере Златни петлић коју је компоновао Ефрем Цимбалист.

Контрабасиста Душан Костић представиће се Концертом за контрабас и оркестар број 2 Ђованија Ботезинија, једним од најпознатијих концертантних дела музичке литературе писаним за овај инструмент. Ботезини, кога су његови савременици називали „Паганини на контрабасу", био је и сам сјајан извођач, те је пишући дела за свој инструмент значајно унапредио и технику свирања на њему.

На крају концерта биће изведена и Трагична увертира Јоханеса Брамса.

Уреднице преноса Ирина Максимовић Шашић и Сања Куњадић

број коментара 0 Пошаљи коментар