Век хармонике

28. Интернационални фестивал уметника хармонике у Крагујевцу

Наредне две емисије представићемо неке од извођача који су наступили на 28. Интернационалном фестивалу уметника хармонике, који је од 11. до 16. новембра ове године организован у Крагујевцу. Вечерас емитујемо снимак концерта који је кинески хармоникаш Јунхао Мао одржао 15. новембра у Сали Прве крагујевачке гимназије.

Ове године на фестивалу су наступили победници светских такмичења из Русије, Србије, Италије, Молдавије, Кине, Словеније и Немачке. Реч је о јединственој манифестацији у свету хармонике која окупља велики број победника престижних такмичења као што су Светски трофеј, Светски куп, такмичење у Клингенталу у Немачкој, Кастелфидарду у Италији и Арасатеу у Шпанији, као и такмичења која се сваке пете године одржавају у Москви.

Интернационални фестивал хармонике високо се котира у стручним круговима, а према речима Миљана Бјелетића, нашег еминентног хармоникаша и педагога, јединственост ове манифестације се огледа и у томе што током сваког издања фестивала, неки од чувених светских уметника и педагога раде са ученицима музичке школе „Др. Милоје Милојевић" из Крагујевца и студентима Филолошко-уметничког факултета овог града.

Јунхао Мао је рођен 1995. године у Шенжену, а са петнаест година прелази у Пекинг и постаје ученик Специјалне музичке школе при Конзерваторијуму у овом граду. Тренутно је на мастер студијама хармонике, а упоредо завршава и студије композиције. Спада у ред уметника о којима под окриљем пројекта за талентоване појединце под називом Бест оф Бест (БОБ), брине Министарство образовања Кине. До сада је освојио награде на више од двадесет великих такмичења, а најзначајније је прво место на такмичењу у Клигенталу 2017. године са натупом који је жири оценио као „савршен".

У Крагујевцу смо могли да чујемо да овај млади виртуоз без сумње аналитички приступа свакој композцији, како би резултат био стилски и карактерно кохерентан.

Са наступа који је Јунхао Мао одржао 15. новембра ове године, чућете композиције Плес мртвих Камија Сен-Санса и Прелудијум и фугу у цис молу Јохана Себастијана Баха.број коментара 0 Пошаљи коментар