Стереорама – Џез панорама

На крају серијала о америчким џез музичарима који су прихватили ислам и променили своја имена, представићемо бибап пијанисту Волтера Бишопа Млађег, познатог и под именом Ибрахим Ибн Исмаил, и контрабасисту Џонатана Тима Млађег, алијас Ахмета Абдул-Малика.

Ибрахим Ибн Исмаил (Волтер Бишоп Млађи) је рођен у Њујорку 1927. године у музичкој породици (отац му је био пијаниста, Волтер Бишоп Старији). Педесетих и шездесетих година прошлог века, као бибап музичар, свирао је са многим истакнутим колегама са њујошке џез сцене, а као образован музичар који је завршио Џулијард, бавио се и педагошким радом. Када му је било тридесетак година, прешао је у ислам и узео већ поменуто име.

Контрабасиста Ахмет Абдул-Малик, рођен је 1927. године као Џонатан Тим Млађи. Од пунолетства је инсистирао да га зову новим именом. Тврдио је да потиче из Африке, па је у свом раду истраживао афричке корене џеза. Ипак, утврђено је да су се његови родитељи доселили са Кариба. Поред контрабаса свирао је и уд, средњоисточну лауту са двоструким жицама, интегришући необичан звук овог инструмента у музику бибапа педесетих и шездесетих година прошлог века.

Аутор и водитељ Јадран Ерчић

број коментара 0 Пошаљи коментар