Разум и осећајност – Концерти за харфу Јохана Вилхелма Хертела

Слушаћете премијерне снимке неких од Концерата за харфу Јохана Вилхелма Хертела у интерпретацији харфисткиње Зикле Ајхорн и камерног оркестра из Курпфалца под управом Кевина Грифитса.

Јохан Вилхелм Хертел, рођен 1697. године, потиче из династије музичара, будући да су му и отац и деда били капелмајстори на дворовима у Ајзенау и Етингену. Прве поуке из музике је стога стекао у породици, али га је свирању на виолини подучавао Франц Бенда. Каријеру је започео као чембалиста, да би потом добио место на двору у Мекленбург-Шверину, најпре као инструменталиста, а касније и као дворски композитор. Током владавине Кристијана Лудвига II, од Хертела је било углавном очекивано да компонује инструменталну музику, док се током владавине наредног војводе, Фредерика II познатог под надимком „Побожни", углавном фокусирао на духовна дела.

Хертел је био плодан аутор, који је за собом оставио велики број симфонија, концерата, соната за чембало, химни, кантата и ораторијума.

Концерти за харфу које ћете слушати у вечерашњој емисији представљају узорне примере преткласичног, „осећајног" стила. Иако су написани тако да се солистичка деоница могла изводити на харфи или на чембалу, мекши тон харфе чини се прирођенији овим шармантним, али виртуозним делима.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар