20. век – Гија Канчели

У среду 2. октобра преминуо је грузијски композитор Гија Канчели у родном Тбилисију. Био је препознатљив по делима за велике саставе, пре свега свом опусу од 7 симфонија и литургији за виолу - Оплакиван ветром. У емисији ћете чути Другу симфонију „Песме“ и поменуто дело Оплакиван ветром.

Гија Канчели рођен је 1935. године, а након школовања у родном граду композиторску каријеру је започео у области примењене музике. Након распада Совјетског Савеза, настанио се, као искусни симфоничар, у Немачкој, а потом и у Белгији. У пероду од 1967. до 1986. године комплетирао је опус од 7 симфонија. Овај жанр је Канчелију допуштао да се самоизрази, кроз монолошку експресију, интроспекцију и филозофску рефлексију. Будући да се до краја каријере није вратио симфонији, ових седам дела могу се, према речима неких критичара, посматрати као седам поглавља великог епа. Ове симфоније су по форми нетрадиционалне будући да су писане у једном ставу, лаганог темпа, не следећи правила сонатне форме.
О свом методу компоновања, Канчели је написао: "Прво фиксирам најважније теме и општи драматуршки план, а потом се бавим копмпоновањем музичког дискурса који би требало да акритивра машту слушаоца, и ако је могуће, пренесе осећај лепоте, трајности и лаганог плутања одозго, јер заиста, музика би требало да сугеруише осећај религиозности у најширем смислу, који ја проналазим у свакој музици која ме дотакне.", рекао је Гија Канчели.
Уредница Сања Куњадић.

број коментара 0 Пошаљи коментар