Фестивал у Вербијеу 2019.

Дела Беле Бартока (Други виолински концерт) и Дмитрија Шостаковича (Пета симфонија у де молу, опус 47). Фестивалским оркестром из Вербијеа диригује Валериј Гергиев. Солиста је Кристоф Барати, виолина. Снимак је са концерта одржаног 18. јула у Комбинс дворани.

 

Рођен 1979. године у Будимпешти, у породици музичара, Кристóф Барáти је прве поуке у свирању добио је од своје мајке, виолончелисткиње, а потом је наставио да похађа часове код Вилмоша Татраија, једног од оснивача чувеног Татраи квартета.

( © Marco-Borggreve)

Велики део детињства Барáти је провео у Венецуели, где је већ у осмој години наступао као солиста са оркестром, да би у једанаестој, препознат као „чудо од детета", имао свој солистички концерт на Фестивалу Француског радија у Монпељеу. Потом се враћа у Мађарску и уписује студије на Академији Франц Лист у Будимпешти, а од 1996. године наставља специјализацију у Паризу, у класи Едуарда Вулфсона.

Овај музичар изузетног квалитета, велике изражајности и беспрекорне технике, како га често описују критичари, добитник је бројних признања: од награде на такмичењу Краљица Елизабета 1997. године, где је био најмлађи учесник, преко специјалне награде коју је 2010. године освојио у Москви на међународном такмичењу Николо Паганини, до највећег одликовања у Мађарској - награде Кошут - која му је додељена 2014. године. Кристóф Барáти музицира на Страдиваријевој виолини из 1703. године, названој Лејди Хармсворт, коју му је доделило Удружење из Чикага које носи име овог славног италијанског градитеља инструмената.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић.


 

број коментара 0 Пошаљи коментар