Светске музичке позорнице

Дела Скота Вилера, Авнера Дормана, Јохана Себастијана Баха и Сезара Франка изводе Гил Шахам, виолина, и Акира Егучи, клавир. Снимак је са концерта одржаног 24. јуна прошле године у концертној дворани Кјои у Токију.

Рођен 1971. године у Урбали у америчкој држави Илиноис, Гил Шахам је одрастао у Израелу, где је похађао часове виолине код Семјуела Бернстајна на Академији за музику и игру у Јерусалиму. Приметивши његов изузетан таленат, Бернстајн га је препоручио водећим музичарима у Израелу, те је Шахам већ у деветој години музицирао са Ајзаком Штерном и Хенриком Шерингом, а након само две године наступао је и са Израелском филхармонијом под управом Зубина Мехте. Студије виолине је потом наставио на њујоршком Џулијарду, као и у Музичкој школи у Аспену, у класи Дороти Дилеј.

Почетак међународне каријере Гила Шахама обележили су наступи са Лондонским симфонијским оркестром 1989. године, када је на месту солисте заменио Јицака Перлмана, а у сезонама које су уследиле наступао је у највећим музичким центрима Европе и Америке, са оркестрима попут Њујоршке, Берлинске и Бечке филхармоније, ансамблом Академије Свети Мартин у Пољима и другим важним ансамблима.

Јапански пијаниста и композитор Акира Егучи школовао се у Токију, на Националном Универзитету за ликовне уметности и музику, а мастер диплому стекао је на Џулијарду. Добитник је бројних одликовања, међу којима се посебно издваја награда за клавирску пратњу на Међународном такмичењу виолиниста Хенрик Вијењавски.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић.

број коментара 0 Пошаљи коментар