Студио 6 – Vigüela

U saradnji sa festivalom Todo Mundo u emisiji STUDIO 6 nastupa grupa „Vihuela“ (Vigüela) iz Španije.

Njihovo ime potiče od naziva tradicionalne španske vihuele, renesansne gitare, tačnije laute koja je u Španiji 15. i 16. veka, kao i u Italiji i Portugalu bila posebno zastupljena. U svojoj razvijenijoj formi vihuela, odnosno viela, je imala oblik gitare i šest duplih žica.

Grupa Vihuela dolazi iz sela Le Kario de Taho iz pokrajine Toledo, odnosno iz La Manče, južnog dela Iberijskog platoa, iz srca Španije, pejzaža iz koga potiče najveći heroj književnog sveta - Servantesov vitez Don Kihot. Pevaju na starom, narodnom jeziku te regije, a njihovom muzikom dominiraju silabične melodije sa melizmatičnim odsecima koje prate gitara, lauta, mandolina i neke od udaraljki, kao što su kastanjete, kašike, daire, razni kuhinjski predmeti ili bubnjevi od kozje kože. Ansambl koji svoju tradiciju prenosi sa mnogo žara i tačnosti, nastupa već 30 godina održavajući muziku svog kraja živom.
Nastupali su po celoj Španiji, ali i u Engleskoj na poziv Bi-Bi-Sija, na brojnim muzičkim festivalima u Portugaliji, Norveškoj, Švedskoj, Mađarskoj, Nemačkoj i uopšte u Evropi. Huan Antonio Tores i njegova sestra Karmen osnovali su grupu koja je iskreno posvećena tradicionalnoj muzici i izvođaštvu, priznajući da su na njihov izbor uticale porodica i ljubav prema muzici, koja se u okviru više generacija brižljivo negovala. Zahvaljujući starijim ljudima iz svog kraja, uspeli su da sačuvaju oralnu tradiciju i interpretiraju je na autentičan način, spasavajući je od zaborava.
Oni izvode hote, segedilje i fandango, tri bazična muzička stila plesova Iberijskog poluostrva, koji su komunikativni i uzbudljivi, a naučiti osnove ovih igara i muzike znači vežbati slušanje i komunikaciju, kao ključne aspekte umetničke forme koja u sebi sadrži nijanse i nepredvidivosti ljudskih emocija.
U novoj sezoni serijala Studio 6, ansambl Vihuela (Vigüela) predstavlja muziku svoje zemlje i svojih predaka.
Autorsko urednički tim: Nevena Popović, Ivana Neimarević, Ksenija Stevanović
Režija: Ivan Milanović
Dizajn zvuka: Zoran Marić

број коментара 0 Пошаљи коментар