Стереорама – Џез панорама

Како више волите – сећање на пијанисту, композитора и аранжера Роберта Хаубера (14.11.1931. – 06.09.2019.) (Квинтет Ерла Хајнса, Трио Мекоја Тајнера, певачица Блосом Дери, пијанисти Џорџ Ширинг, Оскар Питерсон и Дејв Брубек)

Почетком септембра у Београду је у 88. години преминуо пијаниста, композитор и аранжер Роберт Хаубер. Рођен је 1931. године у Панчеву, где је музику учио приватно, рано се опредељујући да живи од ње. У свет се отиснуо 1962. године. Прво одредиште биле су му Сједињене Америчке Државе, где је провео четири године. Затим следе нешто дужи боравци у Шведској и Швајцарској. После 1986. године, стекао је статус слободног уметника и живео на релацији Београд - Немачка.

Иза Роберта Хаубера остао је импресиван опус од преко 300 композиција и више од 5000 написаних аранжмана. Стекао је репутацију одличног аранжера за џез оркестре, мале саставе или ревијске оркестре, а такође и као изврстан пијаниста.

У емисији ћемо слушати неколико композиција у извођењу пијанисте Роберта Хаубера и других џез музичара: Квинтета Ерла Хајнса, Трија Мекоја Тајнера, певачице Блосом Дери и пијаниста Џорџа Ширинга, Оскара Питерсона и Дејва Брубека.

Аутор и водитељ Јадран Ерчић

број коментара 0 Пошаљи коментар