Антологија српске музике

Дела Петара Коњовића: Први гудачки квартет и симфонијска поема Макар Чудра.

Уз Милоја Милојевића и Стевана Христића, Петар Коњовић припада групи композитора који су у првим деценијама двадесетог века дали снажан импулс музичком стварању у Србији. Како истиче Властимир Перичић, у Коњовићевом опусу веза са композиторском традицијом Јосифа Маринковића и Стевана Мокрањца се продубљује осавремењујући национални израз и уносећи у њега тековине тада модерних токова европске музике.

Први гудачки квартет, назван Музика скривених слутњи, Коњовић је компоновао 1917. године, а слушаћете га у извођењу Српског гудачког квартета Стеван Мокрањац.

Симфонијску поему Макар Чудра, Коњовић је компоновао 1944. и 1945. године по причи истог наслова Максима Горког, као свој последњи симфонијски опус. У првобитној верзији која је имала и деоницу соло-баса коју је композитор касније изоставио, дело је трајало дуже од 40 минута и представљало је најобимнији симфонијски став у тадашњој југословенској литератури. У овој верзији, Макар Чудра је премијерно изведена 15. фебруара 1946. године када је Београдском филхармонијом дириговао Михаило Вукдраговић, док је солистичку деоницу тумачио Жарко Цвејић. Ово остварење одликује епска ширина, рапсодична форма, као и мелодијске замисли чији обриси буде асоцијације на вокалну декламацију која се утапа у густо оркестарско ткање.

Симфонијску поему Макар Чудра слушаћете у извођењу Београдске филхармоније под управом Живојина Здравковића.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар