Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Милана Гарића на књигу Предрага Финција „Мистериј, иза свега” коју је недавно објавило Фактум издаваштво из Београда.

Како нас обавештава Милан Гарић књигу Мистериј, иза свега Предраг Финци је припремао као истраживач, а написао је као писац, који се дуго припремао и увежбавао, а онда та искуства и знања објединио и надишао. Књига садржи девет органски сједињених есеја: Откуд?, Умјетност пред мистичним, Како?, Мистично искуство, Чему?, Филозофске недоумице, Зашто?, Мистериј као филозофски појам и Када?. Посебна вредност ове књиге није само у томе што се о мистичном говори без мистификовања, рационално и аналитички строго, него превасходно у томе што она поступно показује да се „мистично" најпре приписује нечему необичном, неком чуду, куриозитету, а тек у својој зрелости дух разабире мистично у „обичном", наизглед по себи разумљивом. Управо је то основни, супстанцијални садржајни и значењски ток ове књиге у којој се органски спајају посебна искустава и делови властите духовне биографије са важним а затамњеним, или недовољно осветљеним деловима и видовима духовне биографије човека уопште.

Финци нас уводи у тему говорећи о првим искуствима са оностраним - о дјечачкој зачуђености мађионичарским триковима, магичним цртежима и илустрацијама Парацелзусових списа, о томе како је додавао Шехерзадиним причама своје, надметао се у храбрости са другарима показујући докле сам сме да зађе у оближње гробље, како је пре него што је упознао Платонову пећину, истражио властите шпиље, одрастао уз приче и легенде уз чије су речи и одјеке одрастале генерације, све док није задобио оно поверење, које, ни сами не знамо како, заслужимо код случајних сапутника и познаника који нам поверавају најфантастичније приче и тајне. Прелаз са таквих искустава и анегдоталних подсећања на суштински план и аналитички говор о мистичном искуству, догађа се суптилно, те готово неосетно улазимо у обиље лапидарних казивања о мистичном у уметности, религији и филозофији, поткрепљених брижно одабраним примерима. „Читава једна кратка, специјалистичка студија о сличностима и разликама у погледима на мистично и мистериј у умјетности, религији и филозофији - од првих мистичких искустава насталих у заносу древних обреда и ритуала, у орфичким и дионизијским светковинама, до данас, од суфија до Виљема Блејка, од Блејка до Бодлера, Рембоа, Рилкеа, Песое и Борхеса, од Ивана од Крижа до Елиота, од Дантеа до Хесеа, од једне до друге пјесничке езотерије што се његовала инокосно, с ону страну сваког окултизма и кокетирања са тајним друштвима којима нису одолили, рецимо, Јејтс и Стринберг, од наивних сликара до Маљевича и Клеа, од Моцарта до Дејвида Боувија, од Кабале и Зохара до Мајмонида и Мартина Бубера, од Дионизија Ареопагита до Мајстера Екхарта, од Мајстера Екхарта до Ханса Кинга и тако даље", пише Милан Гарић.

Читала Марица Милчановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Хроника Хроника

Аутор:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]