Музеј звука – Дела Орланда ди Ласа

У вечерашњој емисији можете пратити музику са албума Орландо ди Ласо: музичка соба Албрехта Величанственог ансамбла Лешèл.

Иако је рођен у Шпанској Низоземској, регији у којој је цветала музичка уметност, Орландо ди Ласо је своје формативне године провео у Мантови и Милану, да би прва значајна намештења као композитор, добио у Риму - најпре у резиденцији Козима I Медичија, Великог тосканског војводе, а потом и престижно место капелмајстора Базилике Светог Јована Латеранског, на којем ће га касније наследити Палестрина.

Ипак, највећи део каријере, Орландо ди Ласо је провео у Минхену, на двору баварског војводе Албрехта V који је од своје престонице желео да направи значајан европски музички центар. Ласо је у Баварску дошао 1556, са 24. године. Био је један у низу Холанђана који су дошли на двор у Минхену, а на месту капелмајстора задржао се и током владавине Албрехтовог наследника Вилхелма V, односно до своје смрти 38 година касније, 1594 године.

У вечерашњој емисији пратићете дела овог композитора објављена на албуму ансамбла Лешèл под називом Орландо ди Ласо: музичка соба Албрехта Величанственог. На програму овог асамбла су се нашле композиције објављене у два издања: Liber motettarum trium vocum из 1575. и Novæ aliquot...ad duas voces cantiones из 1577. године. Реч је о мотетима или дуима који упркос својој сажетости, поседују писмо изузетне лепоте и вештине, у којем се спаја традиција франко-фламанске полифоније са музичким утицајима италијанске музике, стварајући специфичну звучност, истовремено сензуалну и апстрактну.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар