Трибине - О књизи Сташе Бабић Метаархеологија

У емисији ТРИБИНЕ можете слишати разговор књизи „Метаархеологија”, који је са ауторком Сташом Бабић и Зораном Хамовићем, водио Бора Димитријевић.

У књизи Сатше Бабић Метаархеологија - оглед о условима знања о прошлости, коју је недавно објавила издавачака кућа Клио из Београда, предмет је сама археологија као наука, то јест њене композитне стратегије критичког размишљања, методе, циљеви, претпоставке, концептуални оквир и тако даље. Дакле, сама дисциплина археологије предмет је рефлексивног посматрања, заснованог на пракси ауторке, али и на историјским, социолошким, филозофским начинима размишљања. Истичући значај ове књиге за српску културу и науку, рецензенти су записали: „пре свега, Метаархеологија Сташе Бабић је важна за археолошку заједницу којој указује на могућности превазилажења епистемолошке хипохондрије и теоријског и методолошког закрчења путева, што су проблеми читаве дисциплине, не само у Србији, већ и глобално. С друге стране, прочитана како ваља, она ће и широј културној, научној и интелектуалној јавности коначно објаснити чиме се то археологија бави, те разбити заблуде да археолози ископавају старе лонце и закопано благо, већ напротив, убедљиво показати да они производе знање о прошлости. А то знање није антикварски луксуз, већ је од виталног значаја за нашу садашњост, за динамично друштво и за нас саме, данас и овде".

Снимак је заблележен на шестом Антика Фесту који је, у организацији Позоришта „Зоран Радмиловић" из Зајечара и Удружења „Дунавфест Србија", уз подршку Народног музеја Зајечар, одржан од 28. до 30. авгусата на археолошком локалитету Феликс Ромулијана.

Уредница емисије Тања Мијовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар