Студио 6 на бис – Женска певачка група МОБА

Подсетићемо се наступа Женске певачке групе МОБА, којим су 20. марта ове године прославиле двадесет пет година рада и постојања. У Студију 6 Радио Београда наступиле су: Јелена Јовановић, Александра Павићевић, Драгана Јовић, Ана Милосављевић и Маја Стојановић.

Женска певачка група МОБА је вокални ансамбл који изводи искључиво сеоске српске народне песме у њиховом традиционалном облику, без (намерне) стилизације. Настоје да у својим интерпретацијама остану што верније оригиналним, сеоским извођењима. Песме су научене на основу теренских снимака, помоћу транскрипција и током контакта са певачима, и претходним носиоцима певачке традиције. Материјали су преузети са објављених звучних записа, из доступних звучних архива и са теренских снимака чланица групе. Ансамбл изводи сеоске песме из географских области где Срби живе или су живели.

Групу чине етномузиколози и етнолози, лингвисти и један професионални играч који су стекли углед у земљи и у иностранству као вокални педагози у домену српске традиционалне песме. Група је почела са радом у Београду, у пролеће 1993. године. Од тада је имала бројне концерте и наступе у Београду и другим местима у Србији, као и у Грчкој, Македонији, Словенији, Републици Српској, Француској, Литванији, Немачкој, Русији, Пољској и Мађарској. Објављене су две аудио касете и три компакт-диска (1994, 1999, 2001, 2010). Песме са репертоара групе уврштене су на неколико домаћих и иностраних компилација, а на неколико научних етномузиколошких публикација чине део пратећег аудио материјала.

број коментара 0 Пошаљи коментар