МУЗЕЈ ЗВУКА – Музика са албума „У страној земљи“

Представљамо музику са овог албума ансамбла Стиле Антико, који је посвећен делима елизабетанских композитора који су живели у егзилу.

Раскид између Енглеске и римске курије 1534. године за време владавине Хернија ВИИИ био је политички значајан чин, али се ова промена на челу црквене хијерархије релативно мало одразила са сам изглед и садржај црквених служби. До драматичне промене дошло је током владавине његовог сина Едварда ВИ, а подједнако силовит заокрет уследио је након ступања на престо краљице Мери, која је између 1553. и 1558. године вратила у службу традиционалну, католичку сарумску литургију. У тренутку када је Елизабета И заузела Енглески трон, ово превирање је претило да у потпуности разори друштвени поредак, те је млада краљица у првим годинама своје владавине, упркос својим протестантским убеђењима, тежила да не отуђи и своје католичке поданике. Стога су донекле били ублажени поједини, изразито протестантски апекти службе, кодификовани у првом англиканском молитвенику, састављеном током владавине Едварда ВИ 1549. године. Ипак, овај релативно миран период окончан је 1570. године, када је папа Пио В издао булу којом је Елизабету прогласио јеретиком и узурпатором престола, а свима који поштују њене „наредбе и законе" запретио екскомуникацијом. То је у пракси значило да је јавно исказивање католичке вероисповести значило и одбацивање Елизабетиног ауторирата, односно имплицитно позив на побуну и њено збацивање. Тако је започео период прогона током ког су бројни утицајни католици били хапшени, мучени, те осуђени за издају и погубљени, а они који су успели да избегну ту судбину, напустили су земљу или отишли у „унутрашњи егзил" - повлачећи се из јавности, а верска убеђења исказујући иза затворених врата својих домова. Текстови који су им најчешће пружали утеху, били су они делови Бибилије који су описивали заточеништво Јевреја у Вавилону или уништавање Храма у Јерусалиму, који су служили као метафора околности у протестансткој Енглеској, која је за њих сада постала „страна земља".

На албуму „У страној земљи" ансамбла Стиле Антико који ћете вечерас слушати, налазе се, тако остварења композитора-католика који су остали у Енглеској, попут Вилијама Берда, Роберта Вајта и Џона Дауланда, али и оних који су избегли на континент, попут Питера Филипса и Ричарда Деринга који су уточиште пронашли у Холандији.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

број коментара 0 Пошаљи коментар