Имагинарни пејзажи

У вечерашњој емисији подсетићемо се албума првенца „Летња осећања” (Summer Feelings) пољског електроакустичара Томаша Беднарчика из 2008. године, који је објавила дискографска продукција Рум Форти, као и нумера са његовог најновијег остварења „Illustrations For Those Who” који је у новембру 2018. године објавила поменута аустралијска дискографка кућа коју уређује и води Лоренс Инглиш.

Беднарчик је рођен 1986. године у Вроцлаву, а његов деби, када је имао само двадесет две године, изазвао је велику пажњу критике. Албум Летња осећања је испуњен рафинманом и уздржаном меланхолијом. Иако наслов сугерише светлуцаву звучну евокацију најтоплијег годишњег доба, Беднарчик се обраћа пољским летима која су хладнија и влажнија од уобичајених представа „летњег сунца и врелине". Отуда долази и композиторова самосвојна визија „лета", обликована звучним средствима. Из модификованог и акустички „избељеног" звука клавира израњају слојеви теренских снимака, који дају дубину и вишеструкост овим нумерама.

Албум Illustrations For Those Who је резултат ових Беднарчикових рецентних истраживања. Користећи или звук синтисајзера или инструмента он развија лирске, сензитивне, а опет звучно богате цикличне композиције амбијенталне музике.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар