Студио 6 на бис – Aнсамбл Студио 6

Подсетићемо се концерта и перформанса Ансамбла Студио 6, одржаног 26. децембра 2012. године поводом стогодишњице рођења Џона Кејџа, једног од најзначајнијих композитора и уметничких појава XX века.

Сам хепенинг је почео у 21 час у простору око Студија 6, који је био мисе-ен-сцèне за два перформанса, односно звучне инсталације. У фоајеу испред студија публика је могла да присуствује, али и да учествује у извођењу Кејџовог рада Radio Music за три или више аналогних радио-пријемника. На првом спрату Светлана Мараш jе поставиla инсталацију Clocker Алвина Лусијеа, у којој звучни резултат зависи од интеракције перфомера са публиком.

Пола сата касније почела је паралелна активност, коју су пратили и слушаоци радија. Наиме, прво је представљено дело But What About the Noise of Crumpling Paper... Џона Кејџа за умерено резонантне удараљке различитих материјала, написано поводом стогодишњице рођења уметника Жана Арпа. Ово дело изводили su композиторка Јасна Величковић, солиста на хармоници Владимир Благојевић и трубач Ненад Марковић, овај пут у улози перкусионистe.

Затим је уследила Кејџова композиција Fontana Mix, која је први пут у Србији реализована у потпуно акустичном медију. Дело су извели: Милана Зарић, харфа, Ивана Граховац, виолончело и Каролина Бетер, бас блокфлаута.

Ансамбл Студио 6 окупља музичаре из Београда, Новог Сада и Крагујевца са богатим међународним искуством на пољу класичне, савремене и импровизоване музике. Уметнички кредо ансамбла је неговање и истраживање дијалога између слушања, извођења и стварања у музици данас.

број коментара 0 Пошаљи коментар