Нова дискографија

Дебитантски албум Лисе Давидсен, који је крајем маја објавила дискографска кућа Дека.

„Дуго се није појавио певач који је изазвао тако интересовање као норвешка сопранисткиња Лисе Давидсен – „Грамофонов" актуелни „Млади уметник године" – и њен деби за Деку је очекивано био велики догађај." Тако своју критику о првом албуму ове уметнице започиње критичар угледног магазина „Грамофон" Хјуго Ширли, осврћући се на смео избор репертоара који је ова тридесетдвогодишња уметница одабрала за свој дискографски првенац. А на њему се налазе одабране песме и арије Рихарда Штрауса, као и арије Елзе из Вагнеровог Танхојзера - улоге са којом је она дебитовала на Бајројтским свечаностима прошле године под диригентском палицом Валерија Гергијева. Ни избор Штраусових дела на овом албуму није ништа мање захтеван – међу остварењима овог композитора на албуму Лисе Давидсен налазе се Четири песме опус 27, Успаванка и Слез, затим захтевне Четири послење песме, као и арија Има једно царство из опере Аријадна на Наксосу, у којој је ова певачица дебитовала на фестивалу у Глајндборну 2017, уз хвалоспеве британске критике.

А своју музичку каријеру Лисе Давидсен је започела учећи гитару, да би се тек касније посветила певању и то као мецосопран. На наговор њене професорке, почела је да се усавршава за сопранске оперске улоге, а у Данској краљевској опери дебитовала у сезони 2012/13. Ипак, пресудна година у њеној каријери је била 2015. када је освојила прво место на такмичењу „Биргит Нилсон", као и прву награду и награду публике на такмичењу „Опералиа" у Лондону, те признање за најбољу интерпретацију на Међународном такмичењу Краљице Соње. Зато критичар „Грамофона" у свом тексту даље наводи: „Давидсенова није обичан певач. На читавом албуму морате се дивити њеном гласу, његовој једноставној величанствености али и величини, челичном фокусу и сигурношћу коју поседује – што су све забележили Декини инжењери звука. Њена боја гласа има природну хладну лепоту, али она може да га преплави са топлотом и да величанствено испуни фразе. Оваквој обдарености парирају зрелост, искреност и интегритет приступа Давидсенове", закључује у својој критици Хјуго Ширли.

Лисе Давидсен је прва скандинавска певачица која је потписала уговор са издавачком кућом Дека после Биргит Нилсон, а прва Норвежанка још од издања Кирстен Флагстад за ову кућу педесетих година прошлог века.

Уредница емисије: Ивана Неимаревићброј коментара 0 Пошаљи коментар