Разум и осећајност

Композиције шведског аутора Јоакима Николаса Егерта.

Рођен 1779. године на простору данашње немачке обале Балтичког мора, Егерт је као младић почео да учи виолину, а почетком 19. века, студирао је у Брауншвајгу и Гетингену код Јохана Николауса Форкела. Након првог краћег професионалног ангажмана као каплемајстор дворског позоришта у Шверину, добио је место виолинисте у Краљевском оркестру у Шведској. У том тренутку, деценију након смрти краља Густава III, а затим и његовог амбициозног капелмајстора Јозефа Мартина Крауса, музичка сцена у шведској престоници била је учмала и назадна.

Са Егертовим доласком у град, дат је нов импулс развоју тамошње сцене, јер је овај аутор био познат по својој отворености за све модерне тенденције. Веома брзо, напредујући у музичкој хијерархији, Егерт је 1807. године именован за дворског капелмајстора, а затим и члана Краљевске музичке академије. Као диригент, публици у Стокхолму је 1808. године први пут представио Бетовенову музику, а у наредним годинама извео је и Хајднове ораторијуме, као и Моцартову Чаробну фрулу.

Егертова најиновативнија дела биле су његове четири довршене симфоније које представљају важну степеницу у развоју тог жанра у овој земљи - као карика између радова Крауса и Франца Бервалда.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић


број коментара 0 Пошаљи коментар