Музика вива – Међународни Рострум композитора 2019

Слушаћете дела која су представљала селекције Исланда, Естоније и Литваније на овогодишњем издању овог радијског такмичарског фестивала, који је био одржан у месту Сан Карлос де Барилоче у Аргентини у мају ове године. Чућете композиције Валгеира Сигурдсона, Ингибјорк Ир Скарпхјединсдотир, Монике Зенкевичиуте, Герте Раидме.

На почетку емисије представићемо дело Прашина (Dust) Валгеира Сигурдсона, које је ушло међу препоручена дела овогодишњег Рострума. Сигурдсон је иначе познат у круговима посткласикал или модерн класикал жанра као један од оснивача исландске дискографске куће Bedroom Community и као чест сарадник бројних музичара на пољу оркестрације и аранжмана, међу којима се издаваја његова сународница Бјорк. Дело Прашина написано је за британског виолинисту Даниела Пиора. Заснива се на коришћењу вишеструких снимака овог виолинисте, који се наслојавају један на други и комбинују са електронским звуцима и текстурама из других извора. Композиција поседује три става који су повезани без паузе и чији су називи: Космос, Честице и Одмориште.

Хорска композиција Ја сам (Je suis) естонске ауторке Герте Раидме уврштена је међу препоручена дела Рострума у категорији композитора до тридесет година. Дело је победило на такмичењу за младе композиторе фестивала Естонски музички дани, те је изведено 2018. године у оквиру ове манифестације када је хором Естонске филхармоније дириговао Каспарс Путнинш. Текст ове хорске композиције написала је сама Герта Раидме, после тешке здравствене ситуације коју је превазишла користећи француски језик. Ауторка каже да је ово песма о искуству, самосвести и нади.

Остварење Џеп (Pocket) написала је Моника Зенкевичиуте, литванска композиторка и вршњакиња Герте Раидме. Наиме обе ауторке су рођене 1995. године и активно учествују у музичком животу својих земаља. За настанак композиције Џеп Зенкевичитуе је записала: „Имам навику да снимам музичке идеје у тренутку када настају уз помоћ мобилног телефона - увек и свуда. Многе од њих су се акумулирале током времена и оне су са мном у мом џепу, на мом телефону. Одлучила сам да их консолидујем и да запишем ове музичке фрагменте које најчешће отпевам." Тако је настала композиција за гудачки оркестар са којом је Зенкевичиуте и дипломирала на Литванској музичкој академији.

Композицију О остварила је Ингибјорк Ир Скарпхјединсдотир исландска ауторка рођена 1990. године, која је студије завршила у класи Ане Торвалдсдотир. Ово дело се бави трансформацијом звука кроз велику, округлу и пулсирајући звучну масу оркестра. Сам наслов зато реферише на облик ове масе, а не на слово.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар