Студио 6 на бис – Damir Out Loud

Подсетићемо се наступа квартета Damir Out Loud Дамира Бачикина, једног од најуспешнијих представника наше џез дијаспоре. Овај концерт забележен је у легендарној Шестици 23. јануара ове године.

Већ тринаест година овај трубач делује на немачкој сцени нове музике и модерног џеза, сарађујући са признатим именима у овом пољу. У Студију 6 Радио Београда представио је нови албум Earworm који је изашао овог пролећа у продукцији независне берлинске куће Shoebil Music. Овај нови пројекат нуди Бачиников лични утисак и пресек тренутке берлинске, а самим тим и европске музичке сцене.

Бенд Damir Out Loud освојио је награду Studio Preis сената града Берлина, уз помоћ које је снимио и први студијски албум, Graduation Day који је добио одличне критике у познатим европским џез часописима, а потом је састав и наступао на фестивалима широм Европе.

Последњи албум Earworm представља синтезу нове музике, модерног џеза и, како то аутор назива, „импровизације словенским оријент мотивима”, док комбинује на труби савремене инстументалне технике и непарне ритмове. Бенд нема хармонски инструмент, тако да је слушаоцу остављено да у наносу доминантних и неухватљивих ритмичких фигура контрабаса и бубња са једне стране, односно трубе и тромбона у константном контрапункту са друге стране, сам пронађе своју јединствену идеју о звуку и правцу музике која га окружује.

Damir Out Loud наступио је у саставу: Дамир Бачикин – труба композиција, Герхард Гшлесел – тромбон, Оливер Потрац – контрабас, Тобиас Бакхаус – бубањ.број коментара 0 Пошаљи коментар