Фестивал Промс 2018

Снимак концерта одржаног 28. августа прошле године у Ројал Алберт холу у Лондону. Те вечери наступила је Филхармонија из Ротердама под управом свог шефа диригента Јаника Незе-Сегена. На програму су била два дела – Листов Клавирски концерт број 2 у А дуру у којем је као солиста наступио Јефим Бронфман, као и Брукнерова обимна Четврта симфонија у Ес дуру позната и као „Романтична”.

Овај концерт одржан је у склопу обележавања једног века од оснивања Филхармоније из Ротердама, који је своју интернационалну репутацију заслужио пре свега деловањем Еда де Варта и Жана Фурнеа седамдесетих година прошлог века, а потом и у току периода када је на његовом челу био Валериј Гергијев. Јаник Незе-Сеген је дошао на позицију шефа диригента овог оркестра 2008. године, а прошла сезона му је била последња на његовом челу, док ће у будућности остати почасни диригент филхармоније. На овој позицији наследио га је Лахав Шани.

У наступу на Промс фестивалу Филхармонији из Ротердама се придружио један од најцењенијих пијаниста дашањице – Јефим Бронфман како би извео Други клавирски концерт у А дуру Франца Листа, једно од темељних дела романтичарског репертоара. Бронфманова комибинација импресивне технике, снаге и лирског нерва, постакнули су британску штампу да закључи како је Промс публика чула врло свеже издање Листовог концерта.

Уредница Ксенија Стевановићброј коментара 0 Пошаљи коментар