Опере – Ђоакино Росини: Адина

Слушаћете једночинку „Адина” Ђоакина Росинија која је изведена 12. августа прошле године на Росинијевом фестивалу у Пезару. Главне улоге тумачили су: Вито Пријанте као Калиф, Лизет Оропеза као Адина, Леви Секгапане као Селим, Матео Макјони као Али, Давиде Ђангрегорио као Мустафа. Симфонијски оркестар Ђоакино Росини и Хор Театра дела Фортуна из Фана наступали су под руководством Дјега Матеуза.

Ова фарса написана је 1818. године на либрето маркиза Герарда Бевилакве-Алдобрандинија, који је адаптирао либрето Феличеа Романија за оперу Калиф и робиња. Росини је поруџбину за компоновање добио од португалског мецене, који је био надзорник португалских позоришта и управник полиције Лисабона, као поклон за непознату певачицу. Данашњи стручњаци сматрају да је ово, иначе сценски изузетно допадљиво дело, тек скица, а не довршена целина, указујући и на то да је Росини због брзине писања посегао и за аутоцитатима - односно да се послужио већ написаним аријама за своју оперу Сигисмунд из 1814. године. Приметне су и нежне, комплексне арије за Адину - једину женску ролу ове опере, као и чиста и прецизна оркестрација, као и меланхолична атмосфера у иначе фарсичном заплету. Опера не поседује увертиру, а не постоје докази да је Росини икада чуо ово дело на самој позорници, док је премијера из непознатих разлога уприличена тек у јуну 1826. године, осам година после завршетка компоновања, у Националном театру Сао Карлос у Лисабону.

Садржај је следећи:

Багдадски калиф се спрема да се венча са прелепом робињом Адином. Она, иако гаји наклоност према калифу, пошто се појави њен вереник Селим од којег су је раздвојили разбојници, почиње да сумња у одлуку да треба да се уда за старијег владара. Потпомогнути Мустафом, баштованом у палати, Селим и Адина покушавају да побегну. Но, бивају откривени и ухапшени. Селима осуђују на смрт, а Адина пада у несвест откривајући при паду медаљон који је некада давно калиф даровао својој великој љубави Зори, иначе Адининој мајци. Тако се открива да је Адина Калифова ћерка и опера има очекивани срећни крај.


број коментара 0 Пошаљи коментар