Грамофонија

Репродуковаћемо снимке композиција Франца Антона Хофмајстера и Јохана Георга Албрехтсбергера у извођењу чланова Филхармоније из Ђера под управом Јаноша Шандора уз суделовање флаутисте Јаноша Себењија и харфисткиње Ане Лелкеш. Плочу је објавила продукцијска кућа Будапест 1980. године.

Филхармонија из Ђера је током последње две деценије прошлог века, док је на њеном челу био Јанош Шандор, остварила најпре запажен национални успех, постепено се афирмишући на међународној сцени, пре свега атрактивним репертоаром чији су сегменти објављивани на плочама. Иако је овај ансамбл неретко тумачио и савремена остварења, њихову дискографију претежно чине снимци дела из 18. и 19. века, уз честе сарадње са истакнутим солистима при тумачењу дела концертантне литературе. То је случај и са албумом посвећеним мање познатим концертима старих мајстора који вечерас емитујемо, а који се може сматрати и једним од најуспешнијих винила у каријери овог ансамбла. О великом интересовању за снимке композиција Хофмајстера и Албрехтсбергера сведочи и реиздање објављено само пар година након премијерне публикације, а Хунгаротон је већ 1987. године у оквиру своје 'беле серије' понудио дигитално ремастеровану верзију ових записа на компакт-дисковима јапанске производње.

Значајно је поменути да је на избор репертоара оркестра чија тумачења емитујемо вероватно утицала биографија Албрехтсбергера који је у једном периоду живота радио у Ђеру као оргуљаш, остављајући, као важан теоретичар 18. века, немали утицај на музички живот у граду. То је можда један од разлога због којег се у дискографији овог ансамбла налази већи број записа композиција с краја 18. века, попут остварења Јохана и Михаела Хајдна, Леополда Хофмана, Волфганга Амадеуса Моцарта, као и малих комада за различите камерне саставе који су настајали у овом периоду.

Аутор Милан Милојковић

број коментара 0 Пошаљи коментар