Студије и огледи

Владан Бајчетa: Михиз, књижевни критичар

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ, од понедељка 24. до петка 28. јуна, можете слушати делове студије Владана Бајчете „Михиз, књижевни критичар”.

Борислав Михајловић Михиз био је једна од оних фигура српске књижевне (и не само књижевне) сцене који је својим неформалним приступом уметности, образовањем, проницљивим и оштрим пером, својом интелигенцијом, неконвенционалним стилом живота и, зашто не рећи, талентом за пријатељство, али и за непомирљивост, ту сцену обликовао на много пресуднији у дубљи начин него што би се то на први поглед, узимајући у обзир његово не превелико дело и неконвенционалан начин живота (више је времена, стиче се утисак, проводио за кафанским и карташким столом, него по библиотекама... али то је само привид), могло помислити. Михизовo пријатељствo с највећим југословенским писцима друге половине 20. века - Пекић, Киш, Ковач (и много други), а ту би се, вероватно, могао сместити и Андрић, упркос генерацијској разлици - у знатној мери је утицало на те писце.

Студија Владана Бајчете о делу Михизовом прва је студија о овом необичном, привлачном и по мало и загонетном књижевном критичару, драмском писцу, драматургу и, зашто да не, писцу (Михизово двокњижје Аутобиографија о другима може се читати као мемоарска проза, документаристички запис, али и као низ вансеријских прича). У деловима студије које преноси Трећи програм Бајчета се усредсређује на Михиза књижевног критичара, али, истовремено, и на Михиза историчара књижевности који ће својим тананим књижевним укусом и особеним списатељским стилом не само да испрати оно најбоље у тадашњој књижевности, већ ће у својим историјско-књижевним радовима да пронађе нове перспективе у тумачењу класичних дела српске књижевности и српског песништва (Бранко Радичевић, на пример).

Чита Биљана Јовановић
Уредник Иван Миленковић

број коментара 0 Пошаљи коментар