Имагинарни пејзажи

Представљамо албум „Illustrations For Those Who” пољског продуцета Томаша Беднарчика, који је у новембру 2018. године објављен за аустралијску дискографску кућу Room40.

После готово десетогодишњег затишја, Беднарчик се последњих година враћа на сцену експерименталне електронске музике. Његови албуми објављени крајем прве декаде двехиљадитих скренули су пажњу међународне јавности на тада двадесетдвогодишњег пољског уметника пореклом из Вроцлава. Ова амбијентална остварења попут његовог деби издања Summer Feelings из 2008. године приказала су свежу имагинацију и самосвојно коришћење слојева теренских снимака унутар фино вођене амбијенталне музике која је зрачила готово „пасторалном" лепотом. Овакав приступ у потоњим годинама постаће део мејнстрима, а Беднарчик ће напустити ову естетику и своју енергију усмерити ка техну и клупској електронској музици.

Радећи на пројекту New Rome, састављеном од трилогије Nowhere, Somewhere, Elsewhere и реализованом током 2016 и 2017. године, Беднарчик је пронашао нов начин у приступу амбијенталној музици која га интересује. Већ на поменутим албумима он је направио спој између елемената техна и комплексног, засићеног амбијенталног звука на трагу остварења Тима Хекера. У међувремену је почео да користи врло редуковани set-up, користећи само један звучни извор из којег је изводио сведене, али врло густе текстуре.

Албум Illustrations Fro Those Who је резултат ових Беднарчикових истраживања. Користећи или звук синтисајзера или инструмента, он развија лирске, сензитивне, а опет звучно богате цикличне композиције амбијенталне музике.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар