Са београдских сцена

Отварање фестивала АртЛинк (2. део)

Концерт одржан 23. септембра прошле године у дворани Коларчеве задужбине када су наступили пијанисти Жан-Пол Гаспаријан и Мишел Далберто

Пето издањe АртЛинк Фестивала свечано је отворенo манифестацијом Ноћ клавира 23. септембра прошле године у Великој сали Коларчеве задужбине. Том приликом наступили су француски пијанисти Жан-Пол Гаспаријан и Мишел Далберто. Овим концертом обележена је стогодишњица завршетка Првог светског рата, али француско-српског пријатељства и савезништва. Осим тога, 2018. је била и година када се обележавала стогодишњица од смрти Клода Дебисија, чија су дела била део репертоара овог концерта.

Жан Пол Гаспаријан је ексклузиван Стенвејев уметник, кога је часопис Класика рангирао међу десет најперспективнијих младих пијаниста. Победник је европског такмичења у Бремену 2014. године, а лауреат је и многих других такмичења, укључујући „Хозе Итурби" 2015, где је освојио специјалну награду за интерпретацију савремене музике. Наступао је са Националним оркестром Француске, Филхармонијом из Бремена, Филхармонијом Роберт Шуман, Музичким колегијумом из Винтертура, Оркестром опере из Руана, Оркестром Нормандије, Великим републичким оркестром, Симфонијским оркестром РТС-а и другим. Одржао је реситале на важним фестивалима у Француској и широм Европе.

Жан-Пол Гаспаријан рођен је у Паризу 1995. године, а као најмлађи кандидат примљен је на Париски конзерваторијум у класу Жака Рувијеа, а потом је учио и у класама Оливијеа Гардона, Мишела Берофа, Лорана Кабаса, Клер Десер и Мишела Далбертоа, а један период је провео у Италији радећи са Елисо Вирсаладзе. Од септембра 2016. године Гаспаријан је уметник у резиденцији Фондације „Сингер-Полињак" у Паризу, заједно са Шуики Окадом и Готјеом Брутином, са којима је основао Трио кантор. Иначе, Жан-Пол Гаспаријан је потомок Живојина Павловића, учесника у Првом балканском рату.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар