Џез

Слушаћете одабране нумере са концерта квартета Ендија Шепарда, одржаног 6. маја прошле године на Четелнам џез фестивалу.

Британски саксофониста Енди Шепард ветеран је европске сцене и име које се последњих година највише везује за издавача ECM Records и њихову естетику. Богату каријеру започео је средином осамдесетих година. Већ 1987. године је добио награду за најбољег дебитанта на британској џез сцени, а наредне и за најбољег инструменталисту, након чега његова каријера добија велики замах. Од тада је снимао како у малим ансамблима, тако и са оркестрима, комбинујући афинитете ка камерном џезу и савременој компонованој музици.

На концерту у Четелнаму, наступио је са бендом с којим је и снимио последњи албум Romaria. Уз старе сараднике као што су Мишел Рабиа и бубњар Себ Рошфорд, квартет комплетира норвешки гитариста Ејвинд Арсет, који је концепт амбијенталне џез-рок гитаре у стилу Терјеа Рипдала прилагодио 21. веку. Шепард је, пак, саксофониста Гарбарековог типа који преферира једноставне мелодијске линије, у молском кључу, но сам бенд је на моменте сасвим размахан, комбинујући исиемовску атмосферичност са енергичним пост-баперским ритмовима и импровизацијама.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар