Студио 6 на бис – Лоренс Инглиш

Подсетићемо се наступа аустралијског композитора, мултимедијалног уметника и електроничара Лоренса Инглиша, забележеног 19. маја 2014. године. Гостовање овог уметника заједнички су организовали Трећи програм, канал РТС 3 – у то време Дигитал и ЧИНЧ иницијатива за савремену музику, уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Лоренс Инглиш овом приликом представио је европску премијеру свог пројекта "Wilderness of Mirrors", као и материјал са албума "Peregerin".

Поред Лоренса Инглиша, у овој вечери експерименталне, импровизоване електронике наступили су и Андрија Павловић, клавир и Аљоша Андрејевић, удараљке.

Лорен Инглиш је пре свега заинтересован за звучну компоненту природних појава, за дисторзију и сталну промену самог звучног извора, коришћењем конкретних, теренских снимака, те звукова инструмената који пролазе кроз аналогне и дигиталне филтере. На тај начин овај уметник додаје "још један слој звучне измаглице" на првобитни материјал, стварајући заобљене, флуктуирајуће и аудитивно стимулативне звучне скулптуре. Инглиш објављује за дискографске куће попут Touch music, 12K и Baskaru, док сам води лејбл ROOM 40.

Часопис "The Wire" је истакао да је Инглишева ''употреба простора и тишине изузетна'', док многи други стручни осврти указују да је он један од најбољих представника модерне конкретне музике данас.

број коментара 0 Пошаљи коментар