ЏЕЗ – Концерт Себастијана Студницког

Представљамо одабране нумере са концерта Себастиана Студницког, одржаног 25. јуна прошле године на фестивалу Jazz Baltika у немачком граду Ниндорфу.

Себастиан Студницки (Studnitzky) припада савременој струји савремене немачке џез сцене, окренуте комбиновању џез традиције и тековина поп културе 21. века. Баш као што је својевремено ECM Records извршио велики утицај на читаву европску џез сцену форсирајући атмосферичан, лиричан џез, тако је и минхенски АКТ Мјузик (ACT Music) у последњих 20 година лансирао читаву генерацију музичара који ће џез приближити младој публици, почев од чувеног Есбјорн Свенсон Трија. Студницки се у свом изразу ослања на ове постулате, комбинујући џез, класичну и електронску музику кроз јасне и полетне мелодије и аранжмане.

Премда подједнако успешан и као пијаниста и као трубач, Студницки у свом пројекту „Мементо" пажњу посвећује пре свега аранжирању, тј. широј звучној слици. Снажно се ослања на гудачке инструменте, истовремено избегавајући да их постави у преозбиљан камерни контекст. У таквом односу снага неминовне су и асоцијације на филмску или примењену музику у ширем смислу, но Студницки пажљиво распоређује и импровизаторске деонице, не би ли постигао баланс између поп сензибилитета и основних постулата џезерског израза.

Аутор: Никола Марковић

број коментара 0 Пошаљи коментар