Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на представу „Еквиноцијо”, према драми Иве Војновића и у режији Ивице Кунчевића, коју изводи ансамбл Црногорског народног позоришта из Подгорице.

Конте Иво Војновић написао је драму Еквиноциј 1895. године која, иако не припада циклусу Дубровачка трилогија, његовом назначајнијем делу које га је учинило класиком југословенске драмске књижевности, такође говори о животу примораца. Драма сведочи о тешком животу у малом рибарском месту чији житељи непрестано гледају у море јер од њега очекују све: за мушкарце је оно извор зараде, док жене погледају у плаве хоризонте очекујући да им се синови, мужеви и браћа живи врате с пучине. Притом, писац не преза од снажно пласираних порука социјалне природе, нити се устеже од жестоких емоција приказујући детаље овакве стварности у коју ће ненадано да бане Нико, некадашњи мештанин а сада трговац и аквизитер који се обогатио у Америци.

По речима Александра Милосављевића, Војновићеву драмску причу Ивица Кунчевић сценски артикулише пажљиво дозирајући неизбежну патетику, вешто је водећи између потенцијалних замки које вребају, а које би представу претвориле у баналну „сапуницу". Притом, главно упориште редитељ је нашао у глумцима који су у стању да сценски опредмете вишедимензионалност Војновићевих драматис персона. Тако ће Бранимир Поповић, у кључном Никовом монологу (у разговору са Аницом), показати да иза бездушности овог лика постоје и знатно дубљи психолошки слојеви, те да су корени Никове бескрупулозности у чемерном животу од којег је пре много година утекао. Снагом појаве, харизмом и посвећеношћу истакли су се остали чланови глумачког ансамбла: Варја Ђукић, Мирко Влаховић, Момчило Оташевић, Јулија Милачић, Слободан Маруновић. Овом премијером Црногорско народно позориште повукло је ваљан репертоарски потез: добило је представу која ће пунити салу гледаоцима заинтересованим и за специфичан мирис медитерана, за шмек дубровачке књижевности, али и спремне да провере слику савременог света који се суровошћу нимало не разликује од оног о којем сведочи Иво Војновић. На другој страни, Еквиноцијо је - што је и најважније - омогућио подгоричким глумцима, нарочито оним сасвим младим, да своје глумачке капацитете провере у сарадњи с редитељем који их је имао чему научити.

Уредница емисије Тања Мијовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар