Имагинарни пејзажи

Представићемо остварење „Стубови дима” италијанског електроакустичара Фредерика Москонија, који је прошле године објавила кућа KrysaliSound.

Москони је дипломирао гитару и композицију на Конзерваторијуму у Верони, а превасходно се бави извођењем савремене музике, док као аутор највише ради у позоришту и на филму. Члан је електроакустичког импровизационог секстета „Cardew Ensemble", а изводио је дела Бруна Мадерне, Шниткеа и Хенцеа.

У својим електроакустичким композицијама он прави светле, сновите дрон структуре, а на остварењу које вечерас слушате инспирисан је стално покретљивим и несталним изгледом дима. Он је оличен у основном низу који је свеобухватан, независно од промена, док повремени упливи конкретних и теренских звукова, као да сугеришу слушаоцу неку врсту „кључа за читање". Али у питању је само тренутак, који не успева да фокусира слику и омогући тачнији поглед кроз „димне стубове". На тај начин, постиже се ефекат проласка кроз непрозирно, али и осећај сталног флудиног покрета и промене перспектива.

Уредница Ксенија Стевановићброј коментара 0 Пошаљи коментар