Студије

Џон Ралстон Сол: Волтерови изроди – Диктатура разума на Западу

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка, 14. до петка, 18. маја, можете слушати делове из књиге Џона Ралстона Сола „Волтерови изроди: Диктатура разума на Западу”.

Аутор сматра да је данас очигледно да популације широм Запада више не верују у поузданост својих елита. Оне више немају поверења у преовлађујући утилитаризам. Другде у свету расте неповерење према ономе што би се могло назвати западном школом, свим њеним тврдњама о томе како се мора живети живот, организовати друштво, водити економија. Сол сматра да се може уочити отвореност за промену, али још увек нису нађени начини како би она била остварена. „Уместо тога, сви смо сведоци и сви учествујемо у наизглед неповезаним експлозијама. Поново је испливао популизам сваке врсте. Грађани су одједном изишли на улице, бесни онако како су то били и у осамнаестом и деветнаестом веку; они нису организовани на основу интереса. Напросто су на улицама, дубоко узнемирени због постојеће ситуације..."

Џон Ралстон Сол је канадски теоретичар, романсијер и есејиста. Његове најважније теоријске књиге су Волтерови изроди: Диктатура разума на ЗападуНесавесна цивилизацијаО равнотежи: Шест својстава новог хуманизма и Пропаст глобализма и преобликовање света.
Објавио је пет романа, од којих су велики међународни успех имали: Птице грабљивице, Барака или животи, среће и света част Ентонија СмитаСледећа најбоља ствар, ,Једења раја и Мрачна прикљученија.
Награђиван је као есејиста и романсијер.

Текст је превела Јелена Стакић.
Уредница Оливера Нушић.
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 15:43) - Zoran BG [нерегистровани]

Odloženo slušanje

Sve čestitke za program i izbor tema i emisija. Ovo je možda jedino mesto gde se može običan stanovnik naše zemlje da se upozna sa znanjima i tekovinama nase civilizacije. Bilo bi izuzetno kad bi omogućili odloženo slušanje emisija.
Veliki pozdrav!