Велика оперска тура 2017/18 – Ђузепе Верди: Ломбардијци

Директно преносимо нову поставку чувене опере из Театра Ређо у Торину. Диригује Микеле Мариоти.

Улогу Арвина тумачи тенор Ђузепе Ђипали, лик Пагана поверен је басу Алексу Еспозиту, сопрана Анђелу Мид имаћемо прилику да чујемо као Ђизелду, док ће младог Оронтеа тумачити тенор Франческо Мели.

Либрето за ово, не тако често извођено Вердијево дело, написао је Темистокле Солера, на основу истоимене поеме Томаза Гросија.

Окосница радње заснована је на походу Ломбардијских витезова на Јерусалим, пратећи све тешкоће и изазове њихове борбе за Свети Град. Међутим, сама срж ове лирске драме фокусирана је на трагичну љубав између Арвинове ћерке Ђизелде и Оронтеа, као и на немиле догађаје и околности који су условљени комплесним односом браће Пагана и Арвина, заклетих непријатеља. Након деценија мржње и непријатељства, два брата се коначно мире у тренутку када ломбардијски крсташи напокон освајају Јерусалим.

Опера Ломбардијци се често пореди са Вердијевом оперском претходницом ‒ Набуком. Таква поређења се веома често завршавају констатацијом да су Ломбардијци мање успешно Вердијево дело. Међутим, хорска нумера O Signore, dal tetto natio, као и изузетна карактеризација лика Ђизелде, на бриљантан начин демонстрирају иновације који је Верди донео италијанској опери.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

*     *     *

Музичка редакција Трећег програма Радио Београда свим слушаоцимa и љубитељима опере нуди сасвим нову сезону директних преноса оперских представа.

Од 12. септембра до 29. јуна реализоваћемо 22 директна преноса из 11 европских оперских кућа у Милану, Паризу, Бечу, Москви, Лондону, Мадриду, Торину, Барселони, Минхену, Франкфурту и Напуљу - са позорница на којима је стварана историја опере.

Међу њима ће се наћи нова дела, оперски раритети, заборављена ремек дела и највољеније опере свих времена из пера Кавалија, Глука, Римског-Корсакова, Рубинштајна, Вердија, Гуноа, Фон Ајнема, Шарина и других.

Сезону почињемо 12. септембра преносом из миланске Скале, где ће у опери Тамерлан Георга Фридриха Хендла насловну улогу тумачити Бежун Мехта уз Пласида Доминга у улози његовог супарника Бајазита. У свету барокне опере бићемо и у Кавалијевој Хипермнестри са фестивала Глајнборн (23. септембар), као и у Хендловом Ариодантеу чију ћемо премијеру преносити из Бечке опере, 24. фебруара. У обе опере извођењима ће руководити један од највећих експерата за барокну оперу, диригент Вилијам Кристи. Посебан куриозитет ће бити извођење опере Олимпијада Леонарда Леа из Театра Сан Карло у Напуљу (4. новембар) - места где је и премијерно изведена 1737. године.

Руски оперски репертоар ове сезоне ће бити заступљен делима Сњегурочка Николаја Римског-Корсакова коју ћете слушати уживо из Бољшој театра у Москви (30. септембар), затим Коцкар Сергеја Прокофјева из Бечке државне опере (7. октобар) и мало познато остварење под називом Демон Антона Рубинштајна, које ће бити изведено 26. априла 2018. године у Театру Лисеу у Барселони.

Поред овог оперског раритета, слушаоцима ћемо понудити и ретко извођене опере Бенџамина Бритна (Глоријана) и аустријског композитора XX века, Готфрида фон Ајнема (Дантонова смрт) које ће бити изведене у Театру Реал у Мадриду (14. април 2018. године), односно Бечкој државној опери (24. март 2018. године). Као Елизабету I у Глоријани слушаћемо Ану Катарину Антоначи, док ће ансамблом у Фон Ајнемовом делу дириговати Сузана Мелки. Међу остварењима које ће слушаоци Трећег програма Радио Београда први пут моћи да прате у директним оперским преносима, биће и Чаробни стрелац Карла Марије Вебера (16. јун 2018. године) из Бечке државне опере; оперу Бенвенуто Челини Хектора Берлиоза моћи ћете да пратите 2. јуна 2018. године из опере Бастиља у Паризу под управом шефа диригента Париске националне опере Филипа Жордана, а Ломбардијце Ђузепа Вердија 17. априла 2018. године из Театра Ређо у Торину.

Нећемо занемарити ни популарна оперска дела попут Бизеове Кармен (17. фебруар 2018. године из Беча), Вердијевих опера Аида (22. март 2018. године из Мадрида) и Отело (21. октобар, Ковент Гарден у Лондону), у којој ће насловну улогу певати Јонас Кауфман, затим Белинијевог Пирата из миланске Скале (29. јун 2018. године) и Чилеине Адријане Лекуврер, у којој ће насловну улогу певати Ана Нетребко.

У току сезоне, имаћемо и два специјална догађаја - први је извођење последње опере Шарла Гуноа, Заморин данак, коју ћемо преностити 28. јануара 2018. године из Принц Реген театра у Минхену, када ће бити обележено 200 година од рођења композитора. Други је светска премијера нове опере једног од најцењенијих савремених композитора, Салватореа Шарина - Видим те, осећам те, препуштам се, која ће бити постављена 14. новембра у миланској Скали. Ово је прави куриозитет, будући да се савремене опере ретко нуде у директним радијским или телевизијским преносима.

Нашу „велику туру" обогатиће и два концерта из Немачке - 17. децембра, у празничну атмосферу увешће нас хор Le Concert d'Astrée и Симфонијски оркестар Франкфуртског радија под управом Емануел Аим, који ће извести Хендлов Dixit Dominus и Бахов Магнификат. Велика вокално-инструментална дела слушаћете и 26. јануара 2018. године из Херкулове дворане у Минхену, где ће бити изведен циклус Песма о земљи Густава Малера са Магдаленом Коженом и Стјуартом Скелтоном, уз Симфонијски оркестар Баварског радија под управом Сајмона Ретла.

Детаљне информације о свим преносима биће благовремено објављиване на сајту Радио-телевизије Србије и на Фејсбук страници Трећег програма „Велика оперска тура" 2017-2018.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар